8. Festival Jednominutnog filma održaće se na proljeće 2021.

Festival Jednominutnog filma, osmi po redu, održaće se na proljeće 2021. godine, a prvi filmovi koji će biti predstavljeni na festivalu biće snimljeni već u prvoj polovini jula, potvrđeno je u nevladinoj organizaciji Genesis Project koja realizuje ove akivnosti. Jednominutne filmove će snimati učenici iz Bosne i Hercegovine, a biće realizovano ukupno osam treninga snimanja kratkih filmova koji će biti predstavljeni na Festivalu.

Dvadeset dvoje učenika i učenica iz OŠ Safvet-beg Bašagić iz Novog Travnika i Katoličkog školskog centra Petar Barbarić iz Travnika među prvima će imati priliku da oprobaju svoj talenat za snimanje filmova na djelu.  Oni već nekoliko sedmica učestvuju u onlajn radionicama “Kratka škola filma”, koje vode predstavnici Genesis Project tima, Ljubiša Vasić i Draško Stojčević. 

Cilj ove aktivnosti jeste da djeca steknu osnovna znanja o filmskom jeziku i o tome kako nastaje film. Kao rezultat, svako dijete će snimiti svojih 60 sekundi filma u kojim će iznijeti svoje mišljenje, ideje, stavove, ali i strahove, nadanja i očekivanja.

“Djeca će  snimati filmove mobilnim telefonom i zatim ih montirati u jednostavnom programu. Prvi put radimo onlajn radionice Jednominutnih filmova. I mi kao facilitatori smo pred mnogim izazovima, ali zajedno sa učesnicima nalazimo rješenja”, rekao je Ljubiša Vasić. 

Jednominutni filmovi mladih su nastali kao dio OneMinutesJr mreže koju čine Evropska kulturna fondacija, Sadberg institut i UNICEF, koji pruža finansijsku podršku mreži i asistira u njenom radu. Rezultat su jednominutni filmovi djece i mladih kroz koji oni iskazuju svoja mišljenja, stavove, ideje ili dižu glas o svojim i problemima svojih vršnjaka. 

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.