157.490 KM za osam pobjedničkih ideja Laboratorije mira Sarajevo, 6. august 2020.

Na online druženju u Zajednici za aktivizam i preduzetništvo lonac.pro proglašene su pobjedničke ideje Laboratorije mira koju su 1. jula 2020. godine pokrenuli Fondacija Mozaik i Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj Laboratorije mira je mladima širom Bosne i Hercegovine pružiti priliku za razvoj inovativnih ideja za mir u tri oblasti:

  • mediji i IT
  • kultura i umjetnost
  • te preduzetništvo i aktivizam.


“Ponosni smo na ove mlade žene i muškarce koji imaju hrabrosti da iskoriste prilike koje im se pružaju kako bi se suočili sa izazovima u svojim lokalnim zajednicama i pokazali da oni nisu najveći problem, već najveći resurs koji imamo. Nastavit ćemo da ih podržavamo i stvaramo nove prilike za njih.” rekla je Vesna Bajšanski-Agić, izvršna direktorica Fondacije Mozaik u uvodnom obraćanju koje je emitovano
uživo u Zajednici za aktivizam i preduzetništvo lonac.pro pred brojnom publikom.
Javni poziv za Laboratoriju mira bio je otvoren od 1. do 15. jula ove godine.

Za to vrijeme, u Laboratoriju mira su pristigle 124 aplikacije. Nakon dva kruga selekcije Komisija je izabrala 20 timova koji su imali priliku intenzivno raditi sa timom od 17 mentorica i mentora. 19 timova je prezentovalo svoje ideje za finalni odabir Komisije.


U svom obraćanju na proglašenju pobjedničkih ideja Gabrijela Jurela, zamjenica predstavnika UNFPA u Bosni i Hercegovini je rekla: “Laboratorija mira je kreirana s vjerom u naše zajedničko nastojanje da doprinesemo građenju kritične mase građana koji vjeruju u mir, koji vjeruju u aktivizam mladih i koji vjeruju da u BiH možemo sagraditi društvo blagostanja”.


Dženan Šarić, direktor Startup studija Fondacije Mozaik otkrio je ukupno 8 pobjedničkih ideja mladih koje će se realizovati u narednih 6 mjeseci uz mentorsku i finansijsku podršku. Pobjedničke ideje su podržane fondom ukupne vrijednosti 157.490 KM, a uključuju nove dokumentarne i igrane filmove, edukativne sadržaje, IT aplikacije i društvene igre, radio emisiju te pokretanje poljoprivredne zadruge.


“Čestitam kreatorima pobjedničkih ideja i sa nestrpljenjem očekujem njihovu realizaciju. Velika Britanija je proteklo desetljeće aktivno podržavala društvene odgovore koji nastoje transformirati nagomilavanje boli i traume povezane sa ratom: kroz napore tranzicijske pravde i podršku osobama koje su preživjele ratne zločine, do saradnje s mladima, vjerskim zajednicama i medijima kako bi mijenjali javna mišljenja i stavove povezane sa stigmatizacijom. Pri tome je Velika Britanija izgradila ne samo sistemske kapacitete za promoviranje i održavanje mira (traženjem brige, podrške i pravde za preživjele), već i stvaranjem građanske volje i spremnosti da se uhvate u koštac, uključe i transformiraju naslijeđe prošlosti” rekao je Nj.E. Matt Field, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.


Aktuelne informacije realizaciji ideja i odabranim timovima će biti dostupne u Zajednici za aktivizam i preduzetništvo lonac.pro.

Za više informacija kontaktirajte:

Selma Mameledžija, Fondacija Mozaik,

e-mail selma.ma@mozaik.ba ili br. tel. 061/986-811

Arijana Karčić, UNFPA,

e-mail karcic@unfpa.org ili br. tel. 061/278 241

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.