Završna konferencija projekta “Interkulturalnost u obrazovanju”

Završna konferencija projekta “Interkulturalnost u obrazovanju” održat će u četvrtak, 04.03.2021. Crnogorski dio tima okupit će se u Podgorici a bosanska ekipa će se putem zooma priključiti.

Projekat „Interkulturalnost u obrazovanju“ je pokrenut s ciljem izgradnje kapaciteta mladih i razvijanja interkulturalnih vještina koje doprinose duhu solidarnosti i suradnje među mladima Crne Gore i Bosne i Hercegovine u sistemu obrazovanja a realizira se u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“ koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a financira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF). Aktivnosti se odvijaju u četiri srednje škole od kojih su dvije u BiH (Prva gimnazija Sarajevo i Gimnazija Sarajevo School for Science and Technology) a dvije u Crnoj Gori (Gimnazija “Slobodan Škerović” Podgorica i Medresa “Mehmet Fatih” Tuzi). Nositelj cjelokupnog projekta je NVO „Djeca Crne Gore“ u suradnji sa Udruženjem pedagoga Crne Gore. Partnerska organizacija u BiH, Udruženje Mreža za izgradnju mira, nositelj je aktivnosti koje su provedene u BiH.

U okviru projekta smo obavili istraživanje o interkulturalnosti kroz oči aktera odgojno-obrazovnog procesa u obje države. Pri tom su korištene analiza dokumentacije, online ankete i fokus grupe sa struktuiranim intervjuom za učenike, profesore i roditelje.

Rezultati istraživanja, koje ćemo prezentirati na konferenciji, su pokazali da učenici slabo poznaju pojam interkulturalnosti. Smatraju da se djeca trebaju učiti različitostima još prije polaska u školu jer su se često sretali sa konfliktima koji su prouzrokovani nepoštivanjem različitosti. Ludska prava i slobode smatraju važnim i primjećuju manjak volje da se prihvati sve što je drugačije. Kažu da je edukacija u tom smislu potrebna i njima i profesorima te da bi putovanja, razmjene učenika i zajedničke aktivnosti bile veoma korisne u tom procesu. U istraživanju je sudjelovalo 1267 učenika i 170 profesora a u fokus grupama 44 učenika, 20 profesora i 23 roditelja.

Zajedničke radionice za sve četiri škole, posebno za učenika i posebno za profesore, na temu „Obrazovanjem protiv predrasuda“ organizirali smo u novembru i decembru. Pretresli smo teme kao što su predrasude, stereotipi, kulturalne različitosti, moć i diskriminacija. Profesori i učenici koji su završili obuku bili su obavezni primijeniti stečeno znanje kako bi organizirali vlastite radionice. Najveće zanimanje izazvale su online radionice koje su obučeni učenici sami pripremili i prezentirali svojim vršnjacima čime su dali doprinos borbi protiv stereotipa i predrasuda. Obuku je pohađalo 25 učenika i 23 profesora a rezultirala je u 11 učeničkih radionica u kojima je sudjelovalo ukupno 140 učenika te 30 profesorskih radionica u kojima je sudjelovalo 427.

Druga trening aktivnost organizirana je u januaru, ponovo zajednički za sve četiri škole a odvojeno za 25 učenika i 15 profesora. Ovo je prvi put da se obuka za korištenje forum teatra u borbi protiv nasilja u potpunosti obavila online. Plašili smo se do samog kraja hoće li primjena ove zanimljive tehnike biti moguća u limitiranim uvjetima. Praksa je pokazala da nije bilo razloga za strah. I profesori i učenici uživali su u vježbama i igrama, birali teme, smišljali scenarije i razvijali likove. Nakon obuke, u svakoj školi formirani su mali forum timovi od 3 do 12 učenika zaduženi da pripreme mini predstave. Teme su birali obučeni učenici pazeći da su svima bliske, poznate i da sadrže elemente nasilja. Kako forum teatar nikada ne nudi konačno rješenje nego pruža mogućnost da se na nasilje pogleda iz različitih perspektiva, naši mladi glumci su upotrijebili sve svoje glumačke, scenarističke, scenografske i kostimografske talente da publiku zainteresiraju toliko da se priključi predstavama.

O svemu što su doživjeli i naučili za vrijeme obuka i primjenjujući stečena znanja govorit će kako nositelji projektnih aktivnosti, tako i akteri a bit će prezentiran i film o projektu koji će da dan završne konferencije biti dostupan na youtube platformi Mreže za izgradnju mira i partnerskih organizacija.

#dijalogzabuducnost

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.