Danas je Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Danas je Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima. Ovo je dan kada nastojimo dodatno ukazati na ozbiljnost situacije u kojoj se nalaze žrtve trgovine ljudima.  

Zemlje članice Generalne skupštine Ujedinjenih naroda su 2013. usvojile rezoluciju A/RES/68/192 i proglasili 30. juli Svjetskim danom borbe protiv trgovine ljudima.

          Na ovaj  značajan datum Udruženje za edukaciju i razvoj  „Dignitet“ iz Mostara pokreće liniju za pomoć.   

Broj linije za pomoć je   061 422 447,  isti će biti dostupan  i putem aplikacije Viber i WhatsApp. Linija za pomoć biti će dostupna građanima od 08:00  do 20:00 sati.

Savjetodavna, pedagoška, psihološka i pravna pomoć biti će ukazana svim zainteresiranim građanima i građankama.  

          U cilju smanjivanja broja zlostavljanja djece Udruženje „Dignitet“ uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke provodi projekat pod nazivom „Odrastanje u sigurnom okruženju“. Projektom  se želi dati društvena doprinos u borbi protiv zlostavljanja djece i mladih.  Dio projektnih aktivnosti biti će usmjeren  na podizanje svijesti kod šire javnosti o važnosti prijavljivanja slučajeva zlostavljanja djece. 

Do kraja 2021 godine 350 djece i mladih biti će direktno uključeni u program prevencije i edukacije.

U okviru  projekta provesti će se istraživanje na osnovu kojeg će se doći do podataka o najprisutnijim vrstama zlostavljanja djece u BH društvu. Djeca,  mladi i šira javnost će biti informisani o fenomenu, rizicima i načinima zaštite od zlostavljanja putem interneta i trgovine djecom. Kampanja koja će se provoditi kontinuirano ima za cilj da potakne građane na društvenu odgovornost i konstantnu borbu protiv nasilja, putem svih provedenih aktivnosti promovisati će se linija za pomoć. 

Za sve ostale informacije molimo vas da kontaktirate Udruženje „Dignitet“ .

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.