Javna ustanova Mješovita srednja škola Maglaj dobitnik MIROVNE NAGRADE Mreže za izgradnju mira za 2016. godinu

Načelnik općine Maglaj, gospodin Mirsad Mahmutagić je 19.6.2017. godine primio učenike Javne ustanove Mješovita srednja škola Maglaj tj. neke od članova sekcije „Obrazovanje za mir“ sa voditeljicom, profesoricom Nerminkom Pirkić. Povod prijema je bio sumiranje rezultata i uspjeha škole u nastavnim i vannastavnim aktivnostima na kraju nastavne godine, ali najvažniji povod jeste činjenica da je Javna ustanova Mješovita srednja škola Maglaj dobitnik MIROVNE NAGRADE Mreže za izgradnju mira za 2016. godinu za koju su najzaslužniji članovi sekcije „Obrazovanje za mir“. Učenici su sa ponosom istaknuli da je njihova škola prva škola u Bosni i Hercegovini koja je nagrađena za aktivnosti u izgradnji mira, tolerancije i ljudskih prava. Nagradu je uručio u Sarajevu 9.12.2016.godine, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, NJ.E. Anders Hagelberg. Načelnik je uputio čestitke i naglasio da je ova nagrada čast i ponos lokalne zajednice, te da se i sam zalaže za vrijednosti koje promoviše naša sekcija.

Članovi sekcije su pripremili za Načelnika skroman poklon – brošuru sa nekim od aktivnosti koje su u proteklom periodu uspješno realizirali. Učenici, profesorica i Načelnik su taj dan nosili simbol mira – golub, na kome je pisalo “MIR POČINJE OSMIJEHOM”, uz poruku Načelniku da dijeli što više osmijeha, za što više MIRA.

Načelnik Mahmutagić je pohvalio rad sekcije i istakao: „Radite kvalitetne stvari, gradite povjerenje i nadam se da će budućnost svih vas mladih ljudi biti manje zatrovana nacionalizmom, a ispunjena jedinstvom u različitosti. Ja ću uvijek podržavati ovakve ideje i sa zadovoljstvom učestvovati u projektima koji se odnose na isto“.

Maglaj, 27.6.2017.
Direktor, Ermin Tanković, prof.
Voditelj sekcije „Obrazovanje za mir“ Prof. Nerminka Pirkić

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.