Mješovita srednja škola Maglaj: Djeca preuzimaju

– Naši učenici su se pridružili globalnoj akciji “DJECA PREUZIMAJU“, u organizaciji UNICEF-a povodom obilježavanja 20. novembra – Međunarodnog dana dječijih prava. Učenici – nastavnici su javno govorili u zbornici (Nastavničko vijeće) o maltretiranju djece, diskriminaciji i nepravednosti, te digli glas protiv problema sa kojima se suočavaju djeca širom svijeta, kao što su: migracije, propuštanje školovanja, uključivanje u rat i slično. Sjednicu učeničkog- Nastavničkog vijeća vodila je direktorica-učenica Ajla Sejmenović uz pomoćnicu Jasminu Pinjić, sa jednom tačkom dnevnog reda “Fizičko kažnjavanje djece u školi i porodici”.., poslije akcije “PREUZIMANJE”, učenici su u otvorenom dijalogu razgovarali sa direktorom škole profesorom Erminom Tankovićem i ostalim profesorima o provođenju dječijih prava u našoj školi, te kako se boriti protiv fizičkog kažnjavanja djece. Akciju “PREUZIMANJA”, učenici su organizovali pod mentorstvom profesorice Nerminke Pirkić u sklopu kampanje “ZA SVAKO DIJETE”, uz poruku: “NASILJE NIJE RJEŠENJE”:

Povodom 23. novembra – Međunarodnog humanitarnog dana i 25. novembra Dana državnosti BiH, naši učenici su imali niz aktivnosti, pokazujući svoju humanost,solidarnost i patriotizam,a podržavajući kampanju ZA SVAKO DIJETE:

-Međunarodni humanitarni dan je i dan kada se prisjećamo i odajemo počast svim hrabrim humanitarcima koji su dali živote u raznim plemenitim misijama širom svijeta. Tako je delegacija naše škole predvođena profesorima Hazimom Ćorićem i Mehmedom Bradarićem, te članovima sekcije Crveni krst/križ i Obrazovanje za mir posjetila Spomen obilježje Sikola i položila cvijeće u znak sjećanja na poginule humanitarne radnike iz Danske. Ovim datumom podsjećamo sve na važnost ulaganja u vlastitu dobrotu. Međunarodni humanitarni dan također je i povod da razmislimo o našim vlastitim životima i o tome kako možemo nekome pomoći.

– Učesnici XXI Jesenjeg malonogometnog turnira su ponovo pokazali svoju humanost, donirajući novčana sredstva za Fond solidarnosti učenika kako bi kroz kampanju ZA SVAKO DIJETE pomogli svojim vršnjacima u potrebi…


Završna aktivnost povodom Međunarodnog humanitarnog dana i Dana državnosti Bosne i Hercegovine, a koja je planirana u sklopu kampanje “ZA SVAKO DIJETE”, realizirana je 23.11.2017. u Javnoj kuhinji Merhamet Maglaj. Naime, članovi sekcije “Mladi hemičari”, učenici IV-3 razreda su uz mentorstvo profesorice Aide Smajlagić za najmlađe korisnike Javne kuhinje Merhamet-Maglaj, na časovima sekcije napravili prirodne sapune, te im iste i podijelili, misleći tako na njihovo zdravlje i čisto odrastanje.Nastavnica Jasmina Lošić je sa svojim učenicima frizerske struke ovoj aktivnosti dodala šišanje najmlađih korisnika Kuhinje, a kao potvrdu da svako dijete ima pravo na DOMOVINU, obradovali su ih tortom – “Kolačić sreće za svako dijete”. Već tradicionalno nastavnica Jasmina Losić je sa učenicima (frizer/prodavać), a u povodu DANA DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE, počastila sve korisnike Javne kuhinje Merhamet Maglaj, domaćim kolačima (25 vrsta) čime su naši učenici pokazali da brinu o SVIM članovima svoje DOMOVINE, BOSNE i HERCEGOVINE.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.