Edukacija učenika o prevenciji vršnjačkog nasilja i zloupotrebi opojnih droga

Za oko 300 učenika i nastavnika Mješovite srednje škole iz Bihaća u utorak 18. aprila 2017. godine u Kulturnom centru u Bihaću održana je edukacija na temu prevencije vršnjačkog nasilja i edukacija o zloupotrebi opojnih droga. Edukaciju je na zahtjev škole održalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona u suradnji sa Tužilaštvom Unsko-sanskog kantona. Mješovita srednja škola cijelu školsku godinu provodi različite aktivnosti koje za cilj imaju prevenciju vršnjačkog nasilja. Učenici su imali priliku da se putem različitih prezentacija i radionica upoznaju sa temom vršnjačkog nasilja te sa Protokolom o postupanju u slučajevima nasilja koje uključuje djecu.  Škola je u februaru ove godine na Gradskom trgu u Bihaću obilježila Dan ružičastih majica – Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja i to je bilo prvo javno obilježavanje ovog dana na Unsko-sanskom kantonu.

Današnja edukacija je organizirana s ciljem prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja, maloljetničke delikvencije i prevencije zloupotrebe opojnih droga.

Organizatorice aktivnosti ispred Mješovite srednje škole Elvisa Šumar i Tamara Malkoč, izjavile su da je jedan od prioriteta prevencija svih oblika nasilja, te su naglasile da škola provodi različite aktivnosti vezane za ovu temu, a da je naglasak upravo na vršnjačkom nasilju.

Učenici su istakli značaj ove edukacije i vrlo im je važno da su se upoznali sa svojim pravima, obavezama i odgovornostima vezanim za ove dvije značajne teme.

Mješovita srednja škola iz Bihaća cijelu školsku godinu bavi se ovom interesantnom, aktuelnom i vrlo korisnom temom. Današnjom edukacijom učenika zaokružili su planirane aktivnosti, a kako ističu iz škole već se dogovaraju nove zanimljive i korisne teme za početak nove školske godine.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


unesite broj *