Sorosevo otvoreno društvo zbog represije odlazi iz Mađarske

Zaklada je u 34 godine djelovanja u Mađarskoj uložila 400 milijuna dolara, najviše u obrazovanje, civilno društvo i ljudska prava, programe javnog zdravstva i umjetnost
Foto: YouTube

Zaklada Otvoreno društvo Georgea Sorosa zatvorit će ured u Budimpešti i preseliti se u Berlin, objavila je zaklada u utorak.

Sredinom travnja Zaklada Otvoreno društvo (Open Society Foundations /OSF) objavila je da preispituje svoju budućnost u Mađarskoj, nakon što su pojedini mediji nešto ranije objavili da će svoje istočnoeuropske aktivnosti nakon 31. kolovoza Zaklada premjestiti prvo u Beć, a potom u Berlin.

Suočeni sa sve represivnijim političkim i pravnim okruženjem u Mađarskoj, Zaklada Otvoreno društvo seli svoj ured iz Budimpešte u njemački glavni grad, stoji u najnovijem priopćenju.

“Odluka da se djelatnosti presele iz Budimpešte dolazi u vrijeme dok se mađarska vlada priprema nametnuti nova ograničenja nevladinim organizacijama, putem paketa zakona pod oznakom ‘Stop Soros’, rečeno je u izjavi.

“Mađarska vlada ocrnjuje i pogrešno predstavlja naš rad i provodi represiju na civilno društvo radi svojih političkih ciljeva, koristeći se taktikama bez presedana u povijesti Europske unije”, istaknuo je u izjavi Patrick Gaspard, predsjednik zaklade Otvorenog društva.

„Takozvani ‘Stop Soros’ paket zakona samo je najnoviji u nizu takvih pokušaja. Postalo je nemoguće zaštititi sigurnost našeg poslovanja i našeg osoblja u Mađarskoj od arbitrarnih uplitanja vlade“, naglašeno je u priopćenju.

Zaklada navodi da je mađarska vlada samo u posljednje dvije godine potrošila preko 100 milijuna eura javnih sredstava u kampanji za širenje laži o Zakladama i njihovim partnerima.

Viši ministar u novoj vladi Viktora Orbana rekao je u ponedjeljak da će Mađarska postrožiti zakon o nevladinim organizacijama nakon velike pobjede vladajuće stranke prošlog mjeseca, potez koji će izazvati nezadovoljstvo Europske unije i skupine za ljudska prava.

Otvoreno društvo objavilo je da će nastaviti podržavati rad civilnih udruga u Mađarskoj  u pitanjima poput ljudskih prava, umjetnosti i kulture, slobode medija, transparentnosti, obrazovanja i zdravstvene skrbi.

Dodali su da će “nastaviti svim dostupnim pravnim sredstvima braniti temeljna ljudska prava koja su ugrožena zakonom” .

Zakonom bi se ministru unutarnjih poslova omogućilo da zabrani svaku djelatnost nevladinih organizacija na polju imigracije za koju bi se smatralo da predstavlja “nacionalni sigurnosni rizik”.

Osim toga zakonom bi se uvelo da nevladine organizacije koje podržavaju migracije moraju platiti 25 posto pristojbe na strane donacije koje dobiju.

Georg Soros osnovao je svoju prvu fondaciju u Mađarskoj još 1984. godine s ciljem promicanja slobode izražavanja tijekom posljednjih godina komunizma, a potom i za potporu tranzicije prema demokraciji, navode iz Zaklade.

Prema službenim podacima objavljenim na stranicama Otvorenog društva, Zaklada je u 34 godine djelovanja u Mađarskoj uložila 400 milijuna dolara, najviše u obrazovanje, civilno društvo i ljudska prava, programe javnog zdravstva i umjetnost.

(Forum.tm)

Ostavite komentar

unesite broj *