Poziv za učešće: projekt Unrest

PISMO UČESNICIMA PROJEKTA UNREST
UZNEMIRUJUĆE SJEĆANJE I SOCIJALNA KOHEZIJA U TRANS-NACIONALNOJ EVROPI
(UNSETTLING REMEMBERING AND SOCIAL COHESION IN TRANSNATIONAL EUROPE)

Tražimo osobe iz Bosne i Hercegovine voljne da učestvuju u evropskom istraživačkom projektu koji se odnosi na pitanja kolektivnog sjećanja. U okviru projekta, napravili smo pozorišnu predstavu sa Španskom pozorišnom trupom Micomicón, naslovljenu Donde el bosque se espesa (Gdje šuma postaje gušća). Predstava je imala svjetsku premijeru u Madridu u junu 2017. godine. Ova pozorišna predstava ukršta različita evropska mjesta i vremena (uglavnom Španski građanski rat, Drugi svijetski rat i ratove 90ih na Balkanu) i inicira ispitivanje problema sjećanja u užem smislu obrađujući temu ekshumacija. U svrhe istraživanja, potrebne su nam povratne informacije od ljudi koji se bave pitanjima sjećanja – profesionalci koji se bave kulturnim naslijeđem, aktivisti i kreatori politike – iz tri različite zemlje: Španije, Poljske i Bosne i Hercegovine. Tražimo oko trideset učesnika, voljnih da prvo odgledaju video-snimak pozorišne predstave (koja traje oko 2 sata i koja je dostupna sa engleskim ili B/H/S titlovima); učesnici bi potom popunili online anketu (takođe na engleskom ili na B/H/S jezicima) koja se odnosi na pozorišnu predstavu (anketa bi trajala oko 15 minuta). Gledanje predstave i online-anketa bi trebalo da se završe najkasnije do 10. juna 2018. Za zainteresovane, mi bismo takođe lično proveli dodatne kvalitativne intervjue u Sarajevu ili putem Skype-a (nijedan intervju ne bi trajao duže od jednog sata).

Ovdje možete da pogledate inserte iz filma o pozorišnoj predstavi (https://www.youtube.com/watch?v=j9aXcr9vLLg&feature=youtu.be), kao i kratak snimak proba sa informacijama o projektu (https://www.youtube.com/watch?v=2_Flf5Aoqyw&feature=youtu.be) – oba snimka su na španskom jeziku, bez prevoda, ali sigurno mogu da vam daju osnovnu ideju o tome čime se bave pozorišna predstava i projekat u cijelini. Ukoliko ste zainteresovani da učestvujete, molimo vas da kontaktirate Dianu González Martín na slijedeću e-mail adresu: digoma@cc.au.dk.

Dodatne informacije o projektu u cijelini:
Uznemirujuće sjećanje i socijalna kohezija u trans-nacionalnoj Evropi – Unsettling Remembering and Social Cohesion in Transnational Europe (UNREST) je istraživački projekat koji, finansiran od strane Evropske Komisije, implementiraju tri evropska univerziteta (Bochum u Njemačkoj, Aarhus u Danskoj i Bath u Engleskoj) zajedno sa Španskim Istraživačkim Savjetom i Poljskom Akademijom Nauka. Projekat takođe uključuje ne-akademske partnere kao što su Španska teatarska trupa Mikomikon (Micomicón) i Muzej grada Rura (Ruhr Museum) u Njemačkoj.

Projekat apostrofira problem sjećanja na prethodne ratove i konflikate s kojim se suočava savremena Evropa. S jedne strane, na delu je osnivački mit o Evropskoj Uniji kao harmonična priča o dobrovoljnom pomirenju i miru između nacija, često veoma udaljena od stvarnog problema sjećanja na terenu. S druge strane, postoje populistički i nacionalistički pokreti širom Evrope koji koriste naslijeđe rata i nasilnih konflikata u svoje anti-demokratske i rušilačke svrhe. Kao odgovor na ovakva dva pristupa, UNREST predlaže da se istraži i promoviše treći način kolektivnog sjećanja – onaj koji priznaje i uzima u obzir sve šire nezadovoljstvo kolektivnim sjećanjem – bez gubljenja iz vida osnovnih evropskih ideala. Mi nazivamo ovaj treći put agonističko sjećanje. Agonističko sjećanje određuje novi način sjećanja koji posmatra politički konflikt kao mogućnost za emocionalni i etički napredak.

Bosna i Hercegovina, Španija i Poljska su tri društva koja su, svako na svoj način, snažno pogođena zaostavštinom i sjećanjima na prošle ratove i žrtve. UNREST teži suočavanju sa savremenim evropskim problemima kolektivnog sjećanja putem razumijevanja i učenja od građana Bosne i Hercegovine, Poljske i Španije. Mi želimo da učimo od građana koji se bave problemima kolektivnog sjećanja u svojim društvima, kao i da se udubimo u kompleksnost svih inovativnih prijedloga kojima je cilj okupljanje različitih pogleda na problem kolektivnog sjećanja, umjesto raspirivanja podjela ili lažne harmonije.

Iskreno se nadamo da utjecaj pozorišne predstave Gdje šuma postaje gušća (Donde el bosque se espesa) može doprinijeti promišljanju o savremenoj društvenoj i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Španiji i Poljskoj, kao i da potakne kreativne, umjetničke inicijative u suočavanju sa traumatičnim sjećanjima, u cilju dobrobiti evropskih građana.

Više informacija o cijelom projektu dostupno je na internet strani www.unrest.eu. Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno me možete kontaktirati putem navedene e-mail adrese.

Više informacija: PISMO UČESNICIMA

Ostavite komentar

unesite broj *