Obilježavanje “Dana ružičastih majica”- Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja u školama) 28.02.2018. godine

Dan ružičastih majica (Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja- “Pink Shirt Day”) biće održan treći put u BiH, u saradnji sa školama iz cijele BiH, u organizaciji Udruženja za razvoj društva “Kap”.

Ovogodišnji slogan kampanje podizanja svijesti o prevenciji vršnjačkog nasilja u školama u BiH je “Trend je biti friend”.

Centralna manifestacija u Sarajevu- Festival prijateljstva

Udruženje će u Sarajevu organizovati centralnu manifestaciju “Festival prijateljstva” 28.02.2018. godine na platou Skenderije u Sarajevu od 12.00 do 14.00 sati,  gdje će mladi moći da se druže uz zabavni i edukativni sadržaj i uz podršku zvaničnika, javnih ličnosti i medija.

Učenici će tada imati priliku da na svoj način iskažu podršku prevenciji nasilja među mladima i dignu glas protiv nasilja u školama.

Na manifestaciji će učenici birati najboljeg prijatelja koji će dobiti plaketu i adekvatan poklon.

Istog dana, u Centru za mlade u Sarajevu, biće održana konferencija o prevenciji nasilja među mladima u školama, s akcentom na nasilje putem interneta (cyber bullying). Na konferenciju su pozvani predstavnici ministarstava obrazovanja, pravosuđa, policije, škola, učenika, roditelja, nevladinih organizacija, mediji i drugi.

Tog dana, udruženje “Kap” će besplatno podijeliti edukativne letke učenicima, plakate i sandučiće za anonimno prijavljivanje nasilja, u 100 škola u BiH.

Majice i bedževe svi zainteresovani mogu naručiti putem e-maila : info@udruzenje-kap.com ili tel 033 844 183.

Projekat su podržali: Ambasade Australije, Federalno ministarstvo obrazovanja, World Vision organizacija, Općina Centar,  Ministarsto za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Robot komerc.

Ostavite komentar

unesite broj *