Neprepoznatljivi sivi grad

Tuzla je jedan od najzagađenijih gradova Evrope. Dok liječnici svake godine upozoravaju na štetne posljedice po zdravlje ljudi, a stručnjaci nabrajaju glavne uzročnike zagađenja, u gradu soli se ništa ne mijenja.

Autor Aida Sofić-Salihbegović za Deutche Welle

Zime su najteže
Tuzlaci su svake zime svjedoci ovakvih prizora. Njihov grad obavijen je oblakom smoga i magle, a sa najpoznatijeg tuzlanskog izletišta Ilinčice, gradske četvrti se teško mogu prepoznati. Snijeg kao ‘prirodni neprijatelj’ smoga i magle ovaj put nije mnogo pomogao u poboljšanju kvalitete zraka.

Protest građana
Lokalni mediji u zimskom periodu često upozoravaju da građani u večernjim satima, ukoliko nemaju potrebe, ne izlaze van. U znak protesta građani su stavili masku na lice Meše Selimoviće, čija statua se nalazi u centru grada i jedan je od simbola ovog grada.

Indeks kvalitete zraka – nezdrav
U Tuzli je krajem januara 2018., kada je ova fotografija napravljena, čak pet dana u nedjelji indeks kvalitete zraka bio iznad 150, a da bi zrak bio okarakterisan kao zdrav, indeks mora biti ispod 50. Samo prošle godine, od januara do oktobra uočeno je šest stotina sati prekoračenja dozvoljene zagađenosti od 50µg/m3, upozorili su iz organizacije Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

Prva pomoć – šal
Zagađenost zraka godišnje ubije tri miliona ljudi na svijetu. To su podaci Svjetske zdravstvene organizacije, prema kojima je 5,4 posto svih smrtnih slučajeva uzrokovano lošom kvalitetom zraka. Liječnici u Tuzli upozoravaju da su rezultati udisanja štetnih materija po zdravlje sve gori. Zbog toga, prilikom šetnje gradom, Tuzlaci ne zaboravalju šal. On je prva pomoć protiv štetnih čestica.

Temperaturna inverzija
Geografski položaj Tuzle jedan je od bitnih faktora koji utiču na zagađenost zraka. Grad se nalazi u kotlini, gdje nema dovoljno vjetra i zbog toga svake zime dolazi do temperaturne inverzije, pojave koja nastaje kada se u blizini tla formira hladan sloj zraka, a iznad njega topli. Tada nema prirodnog strujanja zraka, te se štetne čestice u hladnom zraku zadržavaju i on postaje sve zagađeniji.

Problem grijanja
Jedan od drugih bitnih faktora zagađenosti zraka u Tuzli je i sistem grijanja. Većina objekata je priključena na centralno grijanje, odnosno na vrelovode kojima se trasportuje vrela voda iz Termoelektrane Tuzla. Međutim, još uvijek je veliki broj objekata koji nisu priključeni na taj sistem i koji se najvećim dijelom griju na ugalj.

Industrija
Kao glavni krivac loše kvalitete zraka u Tuzli najčešće se navodi Termoelektrana (TE) Tuzla. Naselja sa najlošijom kvalitetom zraka u Tuzli – Bukinje, Šićki Brod i Husino – nalaze se u neposrednoj blizini TE. Ipak ne treba zaboraviti ni blizinu lukavačke industrije i emisiju koja stiže iz Cementare Lukavac, GIKIL-a i Sisecam-Sode.

Eko test nije eliminatoran
Saobraćaj je također jedan od bitnih zagađivača zraka u ovom gradu. Kao najnaseljenije područje u BiH, ne čudi što tuzlanskim ulicama saobraća veliki broj vozila. Starost vozila, uključujući i vozila javnog prevoza, kao i činjenica da pri registraciji vozila eko test nije eliminatoran, ide u prilog štetnim ispušnim plinovima i zagađenosti zraka u gradu soli.

Ostavite komentar

unesite broj *