Nagrada Sloboda Međunarodnog centra za mir

Međunarodni centar za mir /prvo udruženje građana za ljudska prava i slobode i mir u BiH/ donio je Odluku o dodjeli tradicionalne Nagrade Sloboda povodom obilježavanja 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava.

NAGRADA SE DODJELJUJE OD 1993. GODINE POJEDINCIMA I ZAJEDNICAMA ZA IZUZETAN DOPRINOS U BORBI ZA LJUDSKA PRAVA I SLOBODE, HUMANIZAM, STVARALAŠTVO I SOLIDARNOST U BOSNI I HERCEGOVINI, ZEMLJI I SVIJETU.

Dobitnici ovogodišnje Nagrade Sloboda su:

REPUBLIKA BUGARSKA
UNIVERZITETSKO SPORTSKO DRUŠTVO BOSNA
I
BERNARD FAIVRE D’ARCIER

Obrazloženje

Republika Bugarske je prva zemlja koja je prije 25 godina priznala državu Bosnu i Hercegovinu i nastavlja da snažno doprinosi afirmaciji BiH u procesu euroatlantskih integracija. Bugarska potvrđuje značaj prijateljskih i ravnopravnih međunarodnih odnosa među državama i uzajamnog poštivanja teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i subjektiviteta i nemješanja u vođenje unutrašnje i spoljne politike suverenih zemalja.
Univerzitetsko Sportsko Društvo Bosna je vrelo bosanskohercegovačkog stvaralaštva i talenata. Klubovi Bosne bili su Evropski šampioni u košarci i šahu i pobjednici mnogih međunarodnih takmičenja. Društvo je na jedinstven način potvrdilo kreativnost pojedinca i snagu zajedništva, obrazovanja i kulture života u kojoj se ljudske vrijednosti cijene.

Bernard Faivre D’Arcier je kao direktor Avinjonskog festivala vodio sa Sarajevskom zimom projekat Sarajevo, kulturna prijestolnica Evrope 1993/94. Pokazao je hrabrost i posvećenost slobodi, životu i miru, važnost građanske pobune i solidarnosti protiv nepravde, rata, nasilja i diskriminacije u borbi za poštivanje jednakih prava građana Sarajeva, BiH, Evrope i svijeta.

Nagrada Sloboda dobitnicima se uručuje 8.2.2018.

Ostavite komentar

unesite broj *