Evropski dan prava pacijenata

U Bosni i Hercegovini će se 18.04. biti obilježen Evropski dan prava pacijenata , povodom kojeg Udruženje za razvoj društva Kap priprema više aktivnosti.

Tog dana, biće održana konferencija “Moje pravo“ u hotelu Europa u Sarajevu u 18 sati, gdje će Udruženje Kap prezentirati rezultate dva istraživanja: O efikasnosti sistema rješavanja prigovora i žalbi unutar zdravstvenih ustanova na svim nivoima i o zadovoljstvu pacijenata uslugama u Javnim zdravstvenim institucijama s preporukama o unaprijeđenju implementacijje Zakona o pravima, obavezama i odgovornosti pacijenata.

Takođe, biće održan revijalni izbor proglašenja najboljih u zdravstvu. Pacijentima i građanima data je mogućnost da daju svoj glas zdravstvenom radniku i zdravstvenoj instituciji na nivou Federacije BiH i Republike Srpske za 2018. godinu, za koje smatraju da zaslužuju javno priznanje i pohvale za rad.

Istog dana, volonteri i studenti medicinskih fakulteta u BiH, dijelit će brošure o Zakonu o pravima, obavezama i odgovornosti pacijenata, zdravstvenim ustanovama, građanima i pacijentima u sljedećim gradovima: Sarajevo, Mostar, Banja Luka i Tuzla.

Cilj kampanje je upoznavanje pacijenata i građana o njihovim zakonskim pravima, obavezama i odgovornostima koje imaju tokom boravka u zdravstvenim ustanovama, kako bi se informisanjem dao doprinos podizanju svijesti i poboljšanju kvaliteta usluga u zdravstvenim institucijama u BiH.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.