Goran Samardžić – pijuk iz alatnice SDA i seksist

Goran Samardžić književnik i suvlasnik Buybooka, ovih je dana izuzetno poznat, jer je dospio u središtu pažnje liberalnog dijela javnosti, i to ne po književnosti ili nekoj kulturnoj akciji, već po paorskom tipu seksizma, koji ovom liku iz instrumentarija esdeaovske mašinerije nije bio dalek ni u njegovoj literaturi  (Vidjeti roman „Šumski duh“).

Javnosti je manje poznato da je Samardžić dugogodišnji funkcioner, kojemu je infrastruktura SDA omogućila članstvo i predsjednikovanje u Upravnom odboru Radio-televizije Federacije BiH. Mada nije imao nikakvih referenci u oblasti novinarstva, Samardžić je krčmio Federalnu televiziju, onako kako je to inače karakteristično za kadrove SDA.

Kao suvlasnik Buybooka, a sigurno ćete se sjetiti Bookstana i bezbrojnih neumornih pitanja o feminizmu (vidjet ćemo zašto je to bitno poslije), koja su postavljana autorima i autoricama na tim festivalima, što ih obilato plaćaju državne institucije, Samardžić se ovih dana žestoko obrušio na Jelenu Kalinić.

S ohološću kakvu mogu imati samo  funkcioneri SDA, Samardžić se uputio u virtuelne vode, gdje sve može biti transparentno u roku – odmah.

Ne bi imalo smisla osvrtati se na ovog lika da je bitan koliko su nebitne njegove knjige, ali činjenica društvenog zaleđa, tjeraju na postavljanje određenih pitanja o potezu člana UO FTV i kreatora javnog mijenja, koji uz to dobro zarađuje na narativu slobodne književnosti, feminizma, ljudskih prava i sloboda.

Tako će Samardžić napisati sljedeće, a to se jednostavno mora prenijeti bez intervencija, smatrajući da se umjetnike ne treba lektorski ograničavati.

„Emima je prije neki dan usla u Buybook pa samnse iznenadio koliko je Emina majka ljepsa i kompletnija nego li Emina djevojka tj nemajka“

To je objavljeno javno, na što mu je Jelena Kalinić uputila komentar i pitanje da li je ovo sarkazam. Samardžić će ponoviti skoro isto, odgovoriti da nije sarkazam i dobaciti da se upotpuni i ona ako ima „skim“.

Zatim će nesuđeni književnik upasti u Jeleninu privatnost sljedećom porukom: „Postovana naucnice i blogerice. Ja cu ti malo onog izmust u fildzan i zamrznuti zlu ne trebalo. Ako nista imalo bi lijepe noge i pamet na tebe. Nek i bude sretno na oboje. Ne siri dalje. Salim se i noge na tebe. Ma je l si ti to ljuta aaa?

Da je kojim slučajem umjesto funkcionera ovo pisao neko nepoznat, poruke bi i dalje bile odvratne i ne bi bilo opravdanja za njih. Međutim, bilo bi cinički stupidno tvrditi da hiljade djevojaka nisu primale iste poruke. U čemu se razlikuje ovaj slučaj?

Samardžić, javna ličnost, u nekim očima i književnik, funkcioner i osoba koja živi od avangardnog dijela društva, dobro je i odlično upoznat sa seksizmom. On, samim time, odgovoran je i, štaviše, pozvan da suzbija pojave poput ovih, ne da ih širi.

Dužnost je reagovati na ovakav seksizam s obzirom da Samardžić, pijuk iz alatnice SDA, popunjava kulturni prostor, a imajući u vidu njegov seksizam, posljednja je osoba koja bi trebala imati veze s tkz. „visokom“ kulturom. Bilo bi izlišno nakon svega objašnjavati prozaiku o reprodukciji šovinizma, patrijarhalnoj agresiji, osnovnom bontonu i neumjesnosti. Jer, ni nakon svega, Samardžić vidi samo „šalu“ u svemu, što je dobro poznati i otrcani način da se neko izvuče iz odgovornosti. Ne, nisam ja kriv, vi samo ne razumijete humor, krije se u pozadini svih tih šala i opravdanja.

Ne vidi tako Samardžić nikakav problem što u njegovom govoru stoji, pored plastičnih i ružnih slika, i dublji stereotip zbog kojeg mnoge žene trpe opresiju. To je stereotip o nepotpunoj ženi, ženi koja nije majka, ženi kojoj nešto nedostaje, treba je nečim dopuniti. I to nešto bi trebalo biti, smatra Samardžić, njegova sperma i njegovo dijete, lijepo na njega.

Zasad, nema posebnih ni većih reakcija kulturne elite, na Samardžićevo ništenje ideja koje i oni sami, često, promoviraju. Trebali bi prepoznati da neko ko se oblači kao književnik šteti i njima. Nema mnogo reakcija ni književnica. Ipak, tu je Bookstan, tu je Buybook, tu je interes.

A možda se ipak javnost i probudila, jer je Dragan Bursać, ponukan ovi ispadom odlučio povući knjigu koja je trebala biti objavljena u Buybooku. Istu stvar odlučila je učiniti i Lejla Kalamujić.

Autor: Suad Beganović

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.