Srušite ovu ploču!

Poziv za javnost u okviru Međunarodnih Dana mira i nenasilja i povodom kampanje  „Zlo(upotreba) memorijalizacije u javnom prostoru“
„Srušite ovu ploču!“

Promovirati pomirenje, međusobno razumijevanje i toleranciju i suzdržavati se od događaja, radnji i retorike koji unose podjele, uključujući i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, povijesni revizionizam i provokativnu uporabu simbola” navodi saopštenje Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira od 07.06.2017. godine.

U duhu pomirenja i prevazilaženja naše teške prošlosti, Mreža za izgradnju mira poziva na konkretnu primjenu PIC-ove preporuke u slučaju naziva i simbolike studentskog doma u Palama.

Podsjetimo: 20. marta/ožujka 2016. godine Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, je odao počast Radovanu Karadžiću otvaranjem studentskog doma koji nosi njegovo ime i otkrio službenu ploču na ulazu u javnu ustanovu s Karadžićevim imenom.

Uhapšen 21. jula/srpnja 2008. godine, Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, za 10 od ukupno 11 tačaka optužnice, i 24. marta/ožujka 2016. godine osuđen je na 40 godina zatvora.

Radi svih žrtava zbog kojih je Karadžić proglašen krivim, radi nehumanih djela, prisilnog premještanja i drugih nečovječnih zločina, radi ubojstava i progona civila, radi istrebljenja stanovništva, radi kršenja zakona i običaja ratovanja, radi zločina protiv čovječnosti, a u ime ljudskog dostojanstva i temeljnih vrijednosti, Mreža za izgradnju mira Vas poziva da zajedno, u isto vrijeme, javno pozovemo gospodina Dodika:

Gospodine Dodik: SRUŠITE OVU PLOČU!

Predstavljajući 120 nevladinih organizacija širom BiH i kontinuirano radeći na izgradnji mira u ovoj zemlji, Mreža za izgradnju mira i dalje ostaje posvećena pretvaranju deklarativnih mirovnih izjava u djela.

Srušite ovaj zid!“ je citat iz govora američkog predsjednika Ronalda Regana u Zapadnom Berlinu 12. jula/lipnja 1987. godine, kojim je pozvao čelnika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova da ukloni prepreku koja je dijelila Zapadni i Istočni Berlin od 1961. godine.

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.