Saopštenje Mreže za izgradnju mira povodom napada na aktiviste/kinje UDIK-a

Mreža za izgradnju mira oštro osuđuje napade na članicu naše Mreže, Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

Naime, aktivisti/kinje organizacije UDIK su, obilježavajući godišnjicu zločina u Štrpcima u Sarajevu, napadnuti su od strane dvije osobe, koje su im prijetile i vrijeđali ih najpogrdnijim riječima.

Osuđujući ovaj događaj Mreža za izgradnju mira upozorava da su aktivisti/kinje UDIK-a koristili svoja Ustavom zagarantovana prava na slobodu mišljenja i okupljanja.

Sa druge strane Mreža za izgradnju mira apsolutno podržava rad i aktivizam Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije, jer svojim radom skreće pažnju javnosti na potrebu kažanjavanja ratnih zločina, bez obzira sa koje strane oni dolazili.

UDIK, takođe, svojim aktivizmom pokušava vratiti dostojanstvo svim žrtvama posljednjeg rata, bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu, polnu i svaku drugu pripadnost i bez obzira sa koje strane i iz koje države oni dolazili.

UDIK je svojim aktivizmom pokazao da će se beskompromisno boriti za svaku žrtvu i protiv svakog zločina, i to je princip za koji se svi moramo zalagati i jedan je do temeljnih principa rada Mreže za izgradnjuju mira.

Pozivamo vas da se svi zajednički uključimo u borbu za ljudska prava, izgradnju mira, toleranciju, za bolje društvo i boljitak čitavog svijeta.

Mreža za izgradnju mira
www.mreza-mira.net

Ostavite komentar

unesite broj *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.