Saopštenje Mreže za izgradnju mira: Nemamo pravo na šutnju

Mreža za izgradnju mira osuđuje administrativnu šutnju Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo koja traje već skoro mjesec dana povodom zahtjeva Sarajevskog otvorenog centra za održavanje Marša za ljudska prava LGBTI osoba.

Nažalost tužna je činjenica da LGBTI osobe svakodnevno doživljavaju ignorisanje i diskriminaciju, a institucije vlasti ne rade dovoljno da ih zaštite. Iako postoje pozitivna zakonska rješenja koja jasno definiraju pitanja diskriminacije, uspostavljeni sistem društvenih vrijednosti i stepen tolerancije kod nas je takav da je odnos prema drugom često nasilan. Od institucija vlasti očekujemo podršku i zaštitu, koja su još jednom izostale.

Krajnje je vrijeme da naučimo prihvatati i tolerirati svaku osobu u njenoj različitosti, bez obzira na to da li je vezana za spol, rod, rasu, jezik, vjeru, invaliditet, političko i drugo mišljenje, ili pak bilo koju drugu kategoriju. Ljudska prava postoje za sve, ne samo za određene kategorije.

Vjerujemo da je naš cilj, zadatak sviju nas ulazak u Evropsku uniju, razvoj društva jednakosti i međusobne podrške, prihvatanje evropskih, odnosno nadasve ljudskih vrijednosti slobode okupljanja, jednakosti, poštovanja, saosjećanja i dostojanstva.

Zakonska obaveza vlasti je odgovoriti na zahtjeve građanki i građana. Nečinjenjem vlasti šalju poruku da su sami iznad zakona, da ne rade svoj posao, a nerijetko smo svjedoci bahatosti gdje se pojedinci i pojedinke ponašaju kao da je javni prostor njihovo privatno vlasništvo. Sve ovo stvara ambijent u kojem se građanke i građani ne mogu osjećati sigurnim, zaštićenim i podržanim.

Članice i članovi Mreže za izgradnju mira pridružiće se protestnom skupu koji će biti održan 13.05.2017. godine u 11:45-12.30 ispred Ministarstva saobraćaja KS (park između zgrade Kantona Sarajeva i Predsjedništva), i pozivamo sve građanke i građane da nam se pridruže.

Mreža za izgradnju mira

Kompletno saopštenje: Saopstenje Mreze mira – Nemamo pravo na sutnju

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


unesite broj *