Žepče: kamp “Learn to love”

Neformalna skupina profesora iz KŠC „Don Bosco“ Žepča u okviru projekta Kamp „Learn to love“, organizirala je volontersku akciju uređenja židovskog groblja u Žepču koja je održana u srijedu, 17.svibnja/maja 2017.godine s početkom u 08:00 sati.

Projekt Kamp „Learn to love“  je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.  Potporu u provedbi projekta pružile su Općina Žepče, RAŽ i KŠC „Don Bosco“ Žepče. Glavni cilj projekta je povećati svijest i znanje mladih o različitim kulturama i religijama, te socijalnu uključenost marginalnih skupina kroz održavanje kampa „Learn to love“.

Cilj volonterske akcije je bio urediti i istaknuti značajan spomenik židovske kulture i tradicije iz 19.stoljeća te povećati  socijalnu uključenost u društvo tradicionalno isključene židovske zajednice. Židovsko groblje iz 1890. godine predstavlja značajan spomenik povijesti, kulture i tolerancije zajedničkog života Žepča kroz stoljeća.  Ostvarivanju cija doprinjelo je 40 mladih tj. učenika KŠC „Don Bosco“ predvođeni ravnateljem Tehničko – obrtničke škole, Marinkom Antunovićem i voditeljicom projekta, Majom Stojanović. Potpora ovoj akciji je pružena kroz sudjelovanje 10 djelatnika koji su  angažirani na uređenju grada u okviru projekta „ Za zajednicu radi- za obitelj zaradi“, kojeg kao program podrške zapošljavanju kroz javne radove implementira Općina Žepče uz podršku projekta     „ Lokalni integrisani razvoj“ u 2017, bez čije pomoći i odgovarajućeg alata.

Korov i šiblje koje je obuhvatilo groblje, te ga učinilo nepirstupačnim nije obeshrabrilo volontere u postizanju cilja. Zajedničkim snagama mladih i iskusnih radnika  pronađena su 42 nadgrobna spomenika, koja su „ugledala“ svijetlost dana.

Do kraja provedbe projekta ostalo je još nekoliko aktivnosti. Svi sudionici današnje volonterske akcije sudjelovat će u  studijskom putovanju u okviru kojeg će  posjetit različite religijske objekte u Sarajevu i završna aktivnost  kulturna manifestacija „Jednaki u različitosti.“

Kontakt osoba:

Maja Stojanović (063 464 612)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


unesite broj *