U BiH počinje prvi međureligijski magisterij u regionu

Foto: Arhiv/Klix.ba

Svečano potpisivanje Memoranduma o razumijevanju za zajednički magisterij “Međureligijske studije i izgradnja mira” biće upriličeno od 11 sati u četvrtak, 18. 5. 2017. godine, u Gazi Husrev-begovoj bibiloteci u Sarajevu.

Potpisnici memoranduma su prof.dr. Zuhdija Hasanović, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu; prof.dr. Darko Tomašević, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu; prof.dr. Darko Đogo, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” iz Foče i Marc D’Silva, predstavnik američke humanitarne i razvojne agencije Catholic Relief Services (CRS) za BiH.

Kao dio zajedničkog magistarskog programa, studenti sva tri teološka fakulteta će zajedno prisustvovati nastavi i studirati, a što je prvi takav slučaj u BiH i regionu.

Navedeni magisterij proistekao je zajedničkim naporima navedenih obrazovnih institucija i projekta “Unaprjeđenje međureligijske izgradnje mira”, koji finansira i implementira CRS. Program magistarskog studija će biti zajednički sačinjen, proveden i sadržan na teološkim fakultetima Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Sarajevu.

CRS je obezbijedio finansiranje ove istorijske inicijative, koja je dio posvećenosti ove agencije jačanju međureligijske saradnje i društvene kohezije, a svi detalji o navedenom studiju biće uskoro dostupni na web-sajtovima teoloških fakulteta.

Preuzeto sa: https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-bih-pocinje-prvi-medjureligijski-magisterij-u-regionu/170517089

1 Comment

  1. Pogrešna informacija, odnosno naslov je sporan. Ovo nije prvi magistarski studij ove vrste. Prvi međureligijski magisterij u BiH, pod nazivom Magistarski program Religijskih studija, je organizovan od strane Centra za interdscipinarne postdiplomske studije (CIPS) Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa Državnim Univerzitetom Arizona i Univerzitetom u Oslu i Kopenhagenu. Dvije generacije studenata su završile ovaj dvoipogodišnji studij, uglavnom organizovan na engleskom jeziku. Predavači su bili iz BiH i regije, Engleske, Norveške, Izraela, SAD-a itd. Na ovom studiju su izučavani predmeti “Religija, mit i ritual”, “Religije svijeta”. “Religija, nasilje i rješavanje konflikta”, “Zapadne religijske tradicije”, “Religija i obrazovanje”, “Religija i nacionalizam u Jugositočnoj Evropi”, “Religija i rod”,”Religija i ljudska prava”, “Klasična islamska misao”, “Savremene religijske teorije”, “Kristologija nakon prosvjetiteljstva” i “Komparativno religijsko pravo”. Studij su između ostalog podržale ambasade Norveške i SAD-a u BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


unesite broj *