Sačuvajmo naše rijeke

U Bugojnu danas, 1. decembra/prosinca 2017., započinje provedba programa “Sačuvajmo naše rijeke” koji uz podršku USAID projekta PRO Budućnostkoji implementira CRS na terenu provodi Udruženje građana “EKO-element” Bugojno. U programu koji će trajati naredna tri mjeseca učestvovaće 60 učenica i učenika-članica i članova ekoloških sekcija Mješovite srednje škole Bugojno i Srednje škole Uskoplje, a osnovni cilj je zaštita rijeka i podizanje svijesti o važnosti i neophodnosti očuvanja okoliša u bugojanskoj regiji i šire.

“U Bugojnu rade tri srednje škole, sa oko 2.000 učenika, od čega su dvije tzv.’dvije škole pod jednim krovom’ koje djeluju po osnovu dva nastavna plana i programa. Učenice i učenici MSŠ Bugojno i SŠ Uskoplje zajednički će kroz Program učestvovati na brojnim praktičnim radionicama i poslati poruku da priroda ne poznaje granice i da je zaštita okoliša moguća samo uz nesebičnu saradnju svih ljudi koja podrazumijeva poštovanje drugog i drugačijeg. Kroz ekološke aktivnosti učenicimaće biti omogućen razvoj vlastitih kapaciteta u smislu sticanja novih znanja i vještina, volontiranja, dobrovoljnog i zajedničkog rada u lokalnoj zajednici. Učenici iz različitih etničkih grupa će imati priliku da se dodatnoz bliže, sarađuju i učvrste međusobno povjerenje i razumijevanje a sve kroz rad na zajedničkom cilju – zaštiti rijeka kaonajvećeg blaga BiH, podizanju svijesti o zaštiti okoliša i izgradnji povjerenja kao preduslovom za svaki napredak”, poručuju organizatori.

Učenice i učenici spremni su započetak provedbe Programa, a grupa njih je već prošlog vikenda u sklopu priprema za početak provedbe obišla sliv rijeke Poričnice na teritoriji Općine Bugojno. Evidentirali su anomalije vezane za rijeku i njene obale, kao i veliki broj divljih deponija. Sve ovo će poslužiti kao osnova analize u narednom periodu i planiranje daljih koraka koje svi nestrpljivo očekuju.

Projekat PRO-Budućnost Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) realizuje Catholic Relief Services u saradnji s Međureligijskim vijećem BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Nansen dijalog centrom Mostar.

Više informacija: https://www.facebook.com/probuducnost.bih/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


unesite broj *