Priča o mladima i Bratuncu

Odakle i kako početi?! Uvijek isto pitanje na početku nekog pisanja, pa makar i jedne male priče… Oduvijek je važilo pravilo da treba krenuti od početka, pa tako ću i ja sad krenuti.

Bratunac – mali gradić u Istočnoj Bosni i Hercegovini, odnosno Republici Srpskoj. Grad koji leži na početku prostrane doline, okružen rijekom Drinom i zelenim brdima sa prelijepim i velikim šumskim prostranstvom. Da, to je Bratunac, ali to je samo njegov položaj u državi i slika njegove prirode. Ali ipak, nije baš sve tako lijepo u ovom gradiću bilo. Ekološka slika grada i nije baš sjajna.

Moja malenkost i grupa omladine se bar na neki način potrudila da tu sliku grada poboljša. Uz savjet direktorice obdaništa, pre svega žena koje su u ovom poslu, našu dobru volju i organizacija koje su implementirale ovaj projekat mi smo našu ideju ostvarili. Ideja nam je bila da dio zida gradskog stadiona oslikamo crtežima i napišemo poruke mira koje će, mi se nadamo, dugo opstati i podsticati neke druge omladince , a i starije da nastave našu zamisao. Zajedničkim snagama krenuli smo u akciju uređenja dijela zida gradskog stadiona koji gleda u dječije obdanište. Dio po dio, metar po metar. Kupovina materijala, boja, četkica, osmišljavanje crteža, biranje poruka koje će se pisati, sve je bio timski rad. Snage omladinaca iz Bratunca su se udružile i zajednički radile na tih dvadesetak metara dužine zida, na njegovom ljepšem izgledu i njegovoj primarnoj svrsi-jačanju povjerenja, pomirenja, razumijevanja i odgovornosti.

Nije nam bilo bitno kako se zovemo, ko su roditelji, čime se bavimo i šta radimo, imali smo samo jedan cilj. Cilj nam je bio privući pažnju građana, bez obzira na njihovu starosnu dob. Privući omladinu da nam se pridruži ili nastavi našu zamisao…

26.11.2016.godine bila je ta završna akcija uređenja stadiona. Bilo nam je fenomenalno, družili smo se, oslikavali zid i prijateljski smijali. Nismo se obazirali što smo dobijali pridike da to neće opstati ni dva dana, da će već sutradan neko izšvrljati ili slično. Bili smo istrajni u svojoj ideji i želji da bar dio našeg grada izgleda prelijepo. To smo i ostvarili. To smo i uradili. Pokazali smo svima šta sve mladost može samo ako želi. Pokazali smo da sve možemo zajedno ako hoćemo, da nisu bitni ni nacionalnost ni etnička pripadnost, pokazali smo da nam naš grad znači, da ga volimo i da smo odgovorni prema njemu, da djeca od 9 i ljudi stariji preko 30 mogu da rade zajedno. Iskreno se nadam da smo podstakli ostale građane i građanke, omladince, djecu da treba da čuvamo svoj grad, da su iz našeg druženja vidjeli i shvatili da možemo i želimo da se međusobno poštujemo i volimo. Pokazali smo da vrijedimo i da smo vrijedni pažnje.

p.s. Da ne bi zaostajali za savremeni svijetom, slikali smo se i pravili selfije, iako smo bili obojeni bojama, ali bojama mira!

Маријана Милутиновић

#PROBuducnost #PROActive #Bratunac #MladiZaMlade

Link: https://www.facebook.com/probuducnost.bih/videos/710255432484920/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


unesite broj *