Održana tribina “Moj doprinos miru” u okviru projekta PRO-Budućnost

U okviru projekta koji realizira PRO – budućnost u Varešu je 14.03.2017. godine održana Javna tribina pod nazivom „Moj doprinos trajnom miru“.

Javna tribina održala se u dvorani općinskog vijeća Vareš uz prisustvo velikog broja građana, a osmišljena je u formi panel diskusije na kojoj su predstavnici crkava i vjerskih zajednica i drugi sudionici dali svoj osvrt na važnost izgradnje trajnog mira iz religijske perspektive sa ciljem uključenja svih društvenih faktora u procesu vraćanja povjerenja među građankama i građanima Bosne i Hercegovine, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

Održana tribina "Moj doprinos miru" u okviru projekta PRO-budućnost

Sve prisutne pozdravio je načelnik općine Vareš Zdravko Marošević i uz kratki osvrt rekao nekoliko riječi o važnosti religije u očuvanju mira i na koji način svi možemo tome doprinijeti. Zahvalnost je uputio Sadžidu efendiji Ramiću, jereju Mladenu Drobnjaku i fra Mirku Majdandžiću koji su bili uvodničari u ovoj javnoj raspravi.

Moderatorica ove diskusije gospođa Amra Pandžo rekla je nekoliko uvodnih riječi o samom projektu, a Emir Kovačević ispred Međureligijskog vijeća BiH nešto više o samom projektu i ovoj organizaciji. Nakon uvodnih riječi obratio se Sadžid efendija Ramić glavni imam čaršijske džamije u Varešu. U svom obraćanu, kao predstavnik Islamske zajednice u Varešu, rekao je nešto više o pojmu vjere i njenih ciljeva kao i nekoliko usporedbi s drugim vjreama. Potom je riječ dobio predstavnik Pravoslavne crkve jerej Mladen Drobnjak te istakao osnovne karakteristike vjere te način kako vjerovanje i ljubav doprinose trajnom miru. Na kraju uvodnih izlaganja obratio se fra Mirko Majdandžić župnik Župe sv. Mihovila u Varešu i dao svoje mišljenje kako i na koji način, bez obzira na vjeru, možemo svi doprinijeti trajnom miru njegujući temeljne osnove vjere. Posebno se osvrnuo na teme oprosta i pomirenja, odnosno zaborava.

U diskusiju su se uključili mnogobrojni sugrađani sa svojim mišljenjima ali i pitanjima na koja su odmah dobili odgovore. Pored građana diskusiji su prisustvovali predstavnici obrazovnih ustanova, policijski dužnosnici te predstavnici javnog i političkog života.

Javna tribina organizirana je u okviru projekta PRO-Budućnost (povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji realizuje Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Međureligijskim vijećem u BiH, Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

Kompletan tonski zapis možete poslušati u našem podcastu.

Link: http://radiobobovac.com/portal/index.php/vijesti/drustvo/item/1730-odrzana-tribina-moj-doprinos-miru-u-okviru-projekta-pro-buducnost#sthash.K6hhwEGk.dpuf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


unesite broj *