Naši razgovori: “Zašto mladi odlaze iz BiH?”

“Šta preduzeti da mladi ostanu u BiH?”, “Zbog čega ostajem, a zbog čega želim da idem?”, “Da li su mladi oni koji održavaju državu u životu?”, samo su neka od pitanja o kojima se danas razgovaralo U Vlasenici, u sklopu aktivnosti “Naši razgovori” na temu: “Zašto mladi  odlaze iz BiH?

Razgovori koji su upriličeni danas, u Sali za sjednice Skupštine opštine Vlasenica organizovani su u okviru projekta PRO – Budućnost, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, koji implementira Chatolic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, te Međureligijskim vijećem u BiH.

Dodatni kvalitet „Našim razgovorima“ dali su i učesnici koji su svojim diskusijama i pitanjima otvorili mnoge teme i pokazali veliku želju da se priča o položaju mladih u društvu, ali i o izgradnji povjerenja i mira.

Da mladi ne treba da budu sredstvo kojima država upravlja, da su mladi upravo oni koji treba da budu pokretači i inicijatori, ali i da je često problem njihova pasivnost, te da prvenstveno treba raditi na ujedinjenju, bez obzira na nacionalnu, vjersku i političku pripadnost – neki su od zaključaka sa današnjeg okruglog stola, na kojem su predstavnici ove populacije uzeli veoma aktivno učešće.

Moderator razgovora iz Foruma građana Tuzla Vehid Šehić kazao je u izjavi za medije kako je Vlasenica dio jednog velikog projekta, među 60 gradova i opština koji su se uključili u taj projekat, navodeći da se razgovori organizuju sa ciljem da se čuje glas građana, ali i da se promijeni uhodani metod “da mi najbolje znamo šta građanima treba”.

”Mi želimo da od građana čujemo šta njima treba, a jedna od najaktuelnijih tema danas je odlazak mladih ljudi iz BiH, jer ne vide perspektivu života na ovim prostorima. Želimo da, kroz ovakve razgovore, probudimo nadu i neku vrstu aktivizma građana da pokušaju nešto mijenjati demokratskim putem, osloboditi čovjeka kao pojedinca iz kolektiviteta gdje smo mi postali robovi. Treba da ohrabrimo ljude da javno govore o svim bitnim pitanjima na osnovu činjenica i da poručimo političarima da ne mogu upravljati našim interesima.” – izjavio je Šehić.

Na pitanja učesnika odgovarala je i Aleksandra Letić, programski menadžer i predstavnica Helsinškog komiteta za ljudska prava u RS.

U razgovorima su učestvovale i predstavnice partnerske opštine Kladanj.

Preuzeto sa: http://www.opstina-vlasenica.org/nasi-razgovori-zasto-mladi-odlaze-iz-bih/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


unesite broj *