Međureligijski dijalog u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Da se međureligijski odnosi svakodnevno poboljšavaju pokazuje primjer iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja. Naime, Vijeće učenika Mješovite Srednje Škole „Gornji Vakuf“ i članovi Franjevačke mladeži (Frame) Uskoplje su se ponovno udružili i, nakon što su krajem marta posjetili religijske objekte u vlastitom gradu, ovaj put posjetili vjerske objekte u Prozoru – Rami, zajedno s učenicima iz Prozora – Rame.

Dana 9.5. mladi su zajedno sjeli u bus i pošli do Čaršijske džamije gdje ih je dočekao imam Safet Pozder i članovi Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine. Imam je ukratko ispredavao povijest same džamije i objasnio neke osnovne dijelove Islama, nakon čega su članovi Franjevačke mladeži imali priliku postavljati pitanja i više se upoznati s islamskom vjeroispoviješću. Mladi su se zatim uputili prema franjevačkom samostanu na Šćitu, gdje su ih dočeli ručak i tople riječi dobrodošlice koje im je izrekao fra Andrija Jozić. Obišli su crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije i posjetili etnografski muzej, gdje je predstavljen život stanovnika ramskog kraja. Poslije kratke pauze i druženja svi su se zaputili svojim kućama.

Pored posjeta religijskim objektima, krajem prošlog mjeseca članovi Vijeća učenika MSŠ „Gornji Vakuf“ i članovi Frame Uskoplje su također udružili snage i pomogli pri uređenju i sadnji cvijeća u vrtiću „Zvončić“ u Gornjem Vakufu – Uskoplju. Za ovaj grad, koji je podijeljen između bošnjačkog i hrvatskog dijela, ovi mladi pružaju savršen primjer mira i tolerancije. Početkom nove školske godine u rujnu su planirane i nove aktivnosti.

Obje aktivnosti su podržane od strane CRS-a u sklopu projekta PRO-Budućnost.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


unesite broj *