Lično – portreti žrtava rata

Galerija Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu (IUS) ugostila je izložbu “Lično”, crno-bijele portrete žrtava rata autora Velije Hasanbegovića. Studenti i profesori iz cijelog svijeta, danas su svjedočili ispovijestima Janka Samoukovića, Amira Omerspahića i Kreše Primorca, koji su svojim pričama akustično uokvirili već jake poruke dvadeset portreta, koji svatko na svoj način, a opet ujedinjeni u patnji, progovara o teškom periodu devedesetih godina za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

“Lično” je izložba portreta u crno-bijeloj tehnici na velikom formatu, koja donosi priču o ljudima koji su bili žrtve rata, a sada su heroji mira. Uz portrete se nalazi i kratka lična poruka svakog od njih. Svih 20 heroja mira su zagovarači za pomirenje i izgradnju trajnog i stabilnog mira u BiH, a kroz svoja javna govorenja, odnosno lična svjedočenja o torturama, patnjama i nevoljama kroz koje su prošli tokom rata u našoj zemlji.

Izložba “Lično” i javna govorenja podržani su kroz USAID projekat PRO-Budućnost koji realizuje CRS u saradnji s Međureligijskim vijećem BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Nansen dijalog centrom Mostar.

Preuzeto sa Facebook stranice PRO-Budućnost

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


unesite broj *