A gdje su nam studenti?

Prošle su samo četiri godine od kako sam maturirala u srednjoj školi, a mnogo toga danas je drugačije. Kad sam ja bila maturant, te 2013. godine, naša glavna tema je bio prijemni ispit i upis na fakultet.

Moja generacija se takmičila, ko će prvi biti primljen i uzeti index. Kao neku titulu da su nam davali, a ne neki dokument. Mnogo smo željeli preći prag nekog od univerziteta.

Bar u mojoj ekipi niko nije govorio o tim privatnim univerzitetima, šta više ismijavali smo ih. A šta se dogodilo za četiri godine?

Gdje su nam nestali studenti? Kakva je to naša obrazovna politika?

Znam odgovor, čuj, ja znam odgovor!

Nije to teško u mojoj zemlji odgoetnut, prvi razlog je onih 500 učenika koje upišete svake godine u prvi razred Medicinske škole i pretpostavljam još toliko vanredno “obrazujete”.

Pitate se koji je drugi razlog? To su vam sve naše kolege koje su zbog boljih uslova, metoda rada i izvjesnije budućnosti nakon diplomiranja otišli u zemlje Evrope. Tamo ostaju i neka ih. Ako na sebe misle, neka ih tamo gdje su ih radosno dočekali i pružili im uvijete dostojne njihovom obrazovnom nivou.

Ovdje u zemlji krvi i meda, završite fakultet na državnim univerzitetima, krv proplačete dok uđete u sistem tzv. Bolonje. Noćima ne spavate, smršate u dobrom slučaju oko 10 kg, usput pokupite neki autoimuni poremećaj, malo vam popuste nervi i postajete hodajući zombi, sve to za šta?

Za ništa! Reći će vam: “Nema posla”. Ako budete lude sreće pa pronađete kojim slučajem to mjesto pod suncem u onom za šta ste se obrazovali, poslodavac će vas gledat kao da ste iz osnovne škole došli. Ne zato, što eto niste sposobni, mnogo puta ste i bolji od njih, al tim ponižavanjem kako vas tako i vaše diplome, manje će vas plaćat. To im je cilj.

I još vam nije jasno, što nam kolege i ova djeca iz srednjih škola odlaze. Misle na sebe, naučili su na našim primjerima lekciju. Njih tjeraju, ne odlaze dobrovoljno!

Napisala: Anisa Mahmutović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


unesite broj *